Články se štítkem: nebezpečné potraviny

Švédský pivovar stahuje pivo Staropramen, prý v něm byla čistidla

15.09.2015 | "Staropramenu prodávaného v Česku by se tento případ neměl týkat," tvrdí zástupci pivovaru

Veterináři zakázali prodej zvířat kvůli PCB z šesti farem

03.09.2015 | Polychlorované bifenyly se nalézají zejména v nezrekonstruovaných stájích, které byly postavené před rokem 1986. Po tomto roce již bylo zakázáno materiály s PCB používat. Rizikové jsou především velkokapacitní kravíny s kovovými konstrukcemi, silážní jámy a senážní věže.

Botulotoxin v cizrnové pomazánce

19.08.2015 | SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele, aby uvedenou šarži potraviny v žádném případě nekonzumovali.

Hygienici v červenci zakázali činnost šesti prodejcům zmrzliny

17.08.2015 | Hygienici navrhli 70 pokut ve výši přesahující 150.000 korun. Uložili také 45 opatření, nejčastěji šlo o dezinfekci zmrzlinového stroje a pracovních ploch, likvidaci polotovarů s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo nařízení povinného ověření mikrobiologické nezávadnosti zmrzliny.

Špagety carbonara by se neměly objednávat na donášku

06.08.2015 | Špagety carbonara, do nichž se přidává syrové vejce, by si lidé neměli objednávat donáškou či si je dávat na místech, kde je delší doba výdeje. Hrozí u nich pomnožení bakterií Salmonella, pokud by byly ve vejci přítomné.

Inspekce kvůli hygieně uzavřela již 140 provozoven

31.07.2015 | V letošním roce Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela již 140 provozoven. Z tohoto počtu je 96 provozoven společného stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice apod. – kde inspekce získala kompetenci k výkonu kontroly až 1. ledna tohoto roku.

SZPI varovala před přípravky z internetu

27.07.2015 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala varování před přípravky, které slibují léčivé účinky, ve skutečnosti ale mohou být nebezpečné. Prostřednictvím internetu a sociálních sítích je lze získat pod označením Mineral Miracle Supplement a Chlorine Dioxide Solution.

SVS zkontrolovala od začátku roku přes 6200 provozoven

24.07.2015 | Státní veterinární správa provedla od začátku letošního roku již celkem 6 243 kontrol zařízení stravovacích služeb. U 15 % z nich byly zjištěny závady. Nejčastěji se týkaly sledovatelnosti potravin.

Kuřecí řízky obsahovaly salmonelu

14.07.2015 | Státní veterinární správa v souvislosti s kontrolou v místě určení upozorňuje veřejnost na nález bakterií salmonely. Zásilka 210 kilogramů kuřecích prsních řízků z Polska, které prodávala prodejna masa a uzenin v Bruntále, obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis.

Inspekce letos uzavřela přes sto třicet provozoven

13.07.2015 | Také v letních měsících Státní zemědělská a potravinářská inspekce pokračuje v intenzívní kontrole stravovacích zařízení a potravinářských provozů. Z důvodu závažného porušení hygienických předpisů v letošním roce SZPI byla nucena uzavřít už 131 provozoven.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.